fallback

Икономическите очаквания за Швейцария са отново позитивни

Индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW се повиши до 18,6 пункта през август

13:11 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нагласите на професионалните инвеститори и финансови анализатори относно бъдещето на швейцарската икономика отново станаха позитивни. Това сочи индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW и Credit Suisse, който се повишава значително през август.

Стойността на икономическия барометър се увеличава до 18,6 пункта в сравнение с неутралните 0 пункта за юли и 9,7 пункта за юни. По този начин той убедително се издигна над прага, който разделя позитивните от негативните очаквания за икономиката през следващите шест месеца.

В същото време индексът, който следи оценката за сегашното състояние на икономиката, продължава да се понижава. Стойността му намалява с 8,9 пункта до -79,1 пункта за август. Очакванията за стабилизиране на инфлацията на текущото й ниво остават почти без промяна.

Проучването на икономическите нагласи на инвеститорите в Швейцария се провежда ежемесечно от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в сътрудничество с втората по големина швейцарска банка Credit Suisse.

Отделни данни на Федералния статистически офис в Швейцария разкриха, че положителното салдо по търговския баланс на страната се разширява до 2,35 млрд. швейцарски франка през юли спрямо 1,5 млрд. швейцарски франка за месеца преди това.

Износът се повишава с 4,1% на месечна база, докато вносът намалява с 1,7%. В сравнение с юли 2008 г. износът се е свил с 15,1 на сто, а вносът – с 14 на сто. Стойността на износа на ръчни часовници намалява с над 25% на годишна база през юли до 1,1 млрд. франка.

Към 13:10 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0656 швейцарски франка. За последните шест месеца швейцарският франк е поскъпнал с близо 10% спрямо щатския долар, което е неблагоприятно за страната, защото оскъпява нейния износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
fallback