fallback

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната с първи ръст от февруари

Отрицателното салдо по текущата сметка на еврозоната се увеличи до 5,3 млрд. евро през юни

12:31 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Отрицателното салдо по текущата сметка на еврозоната се увеличи до 5,3 млрд. евро през юни спрямо 0,1 млрд. евро за месеца преди това. Това разкриха данните на Европейската централна банка, които са съобразени с броя на работните дни и сезонните колебания.

Тази стойност отразява дефицита по сметката „Текущи трансфери“ на стойност 5,2 млрд. евро и по сметката „Доход“ в размер на 2,8 млрд. евро. Той е частично компенсиран от излишъка по сметката „Стокообмен“ (2,2 млрд. евро) и „Услуги“ (500 млн. евро).

Икономистите очакваха дефицитът по текущата сметка да нарасне до 1,7 млрд. евро през юни спрямо първоначално обявените 1,2 млрд. евро за месеца преди това. Това е първото увеличение на дефицита по текущата сметка на еврозоната за последните пет месеца.

Междувременно преките и портфейлни инвестиции намаляват значително до 36,7 млрд. евро през юни спрямо 62,8 млрд. евро за май. Причината за това се крие най-вече в изходящия паричен поток на преките инвестиции в размер на 8,5 млрд. евро през юни спрямо входящ поток от 4,8 млрд. евро за май.

Данните за петкратното нарастване на дефицита по текущата сметка не оказаха съществено влияние върху валутната търговия. Към 12:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4099 щатски долара, като от началото на деня единната валута отстъпва с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 26.08.22 г.
fallback