fallback

Търговският излишък на еврозоната се удвои през юни

Търговските потоци между еврозоната и Русия се свиват драстично през първите пет месеца на годината

12:55 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският излишък на еврозоната възлезе на 4,6 млрд. евро през юни, което е два пъти повече в сравнение с предишния месец. Това обаче не се дължи на активизирането на световната търговия и потребление, а на свиването на вноса през последните месеци.

За сравнение, салдото от търговията със стоки и услуги е възлизало на 2,1 млрд. евро през май и е било нулево през юни 2008 г. Данните на Европейската статистическа служба не са съобразени със сезонните колебания и броя на работните дни.

Сезонно коригираната стойност на търговския излишък се понижава от 1,1 млрд. евро през май до 1 млрд. евро през юни. Износът намалява с минималните 0,1% на месечна база, а вносът остава през промяна спрямо предишния месец.

Икономистите очакваха търговският излишък на 16-те страни, въвели еврото, да се разшири до 1,4 млрд. евро през юни спрямо първоначално обявените за май 0,8 млрд. евро. Търговският дефицит на Европейския съюз се свива до 7,7 млрд. евро спрямо 8,8 млрд. евро дефицит за май.

Най-голямо за периода от януари до май е положителното салдо по търговския баланс на Германия (46,3 млрд. евро), Ирландия (15,6 млрд. евро) и Холандия (13,8 млрд. евро). Великобритания (38 млрд. евро), и Франция (24,4 млрд. евро) се нареждат на първите две места по търговски дефицит.

Търговските потоци намаляват по отношение на всички основни търговски партньори на еврозоната. Най-силен спад записват търговките потоци между еврозоната и Русия – износът се свива с 39%, а вносът – с 43% на годишна база за периода от януари до май.

Еврото поевтинява с 0,6% от началото на днешната валутна сесия. Към 12:45 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при ниво от 1,4106 долара за евро спрямо курс от 1,4119 преди данните за търговския баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 17.08.09 г.
fallback