fallback

Дефлацията в еврозоната се повиши до 0,7% през юли

Най-силно поевтиняват енергийните ресурси, следвани от транспортните услуги

12:54 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските цени в еврозоната се повишиха по-силно от очакваното през юли и вече са с 0,7% под нивото си за същия месец на 2008 г. Основните фактори за това си остават поевтиняващите енергийни ресурси, както и ограниченото от високата безработица потребителско търсене.

Окончателните данни на европейската статистическа служба показаха, че индексът на потребителските цени се понижава с 0,7% спрямо предишния месец. Икономистите очакваха спадът на цените на стоките в потребителската кошница да възлезе на 0,6% на месечна и 0,6% на годишна база.

Годишният ръст на индекса на потребителските цени възлезе на 4% през юли 2008 г. и -0,1% през юни 2009 г. Главната цел на Европейската централна банка е да поддържа ценовата стабилност в еврозоната и покупателната способност на еврото чрез инфлация близо до, но под нивото от 2%.

Най-силно поевтиняват енергийните ресурси – с цели 14,4% на годишна база, следвани от транспортните услуги, които поевтиняват с 5,5% за последните 12 месеца. Цените на хранителните продукти са намалели с 1%, тези на облеклото – с 0,3% на годишна база през юли.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на хранителните продукти, енергийните ресурси, алкохолните напитки и тютюневите изделия, се повишава с 1,3% на годишна база през юли, след като през юни отчете годишен ръст от 1,5%.

През юли най-високо е годишното ниво на дефлация в Ирландия (-2,6%), Белгия (-1,7%) и Люксембург (-1,5%). В същото време цените на потребителските стоки записват най-силен годишен ръст в Румъния (5,0%), Унгария (4,9%) и Полша (4,5%).

Вчера стана ясно, че икономиката на еврозоната е на ръба на възстановяването през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, се понижава с 0,1% за периода от април до юни спрямо първото тримесечие, когато записа рекорден спад от 2,5%.

Еврото поевтиня леко спрямо щатския долар след данните за рекордно високата дефлация в еврозоната. Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4272 долара спрямо курс от 1,4282 долара за евро един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 19.08.22 г.
fallback