fallback

Десети пореден спад на бизнес запасите в Щатите

Най-силно намаляват запасите на търговците на дребно

17:30 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Складовите запаси на фабриките, търговците на едро и веригите за търговия на дребно в САЩ се понижиха за десети пореден месец през юни, като повториха резкия спад от предишните три месеца.

Индексът, който следи стойността на бизнес запасите, се понижи с 1,1% на месечна база. Очакванията бяха за по-слабо понижение от 0,9%, след като през май и април индексът намаля с 1,2% и 1,1% съответно.

Данните на бюрото за статистически изследвания разкриват, че през разглеждания месец най-силно намаляват запасите на търговците на дребно – с 1,7% на месечна база, следвани от търговците на едро.

В сравнение със същия месец на миналата година бизнес запасите са намалели с 9,8 на сто.

Общите продажби на фабриките, веригите за търговия на дребно и на едро са се повишили с 0,9% на месечна, но намаляват със 17,8% на годишна база.

Съотношението между стойността на складовите запаси и тази на продажбите се понижава до 1,38 месеца, т.е. за толкова време складовите запаси ще се изчерпат при сегашните темпове на продажба. Преди една година съотношението е било 1,26 месеца.

Данните не оказаха съществено влияние върху валутната търговия и към 17:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4286 щатски долара. От началото на деня щатската валута поевтинява с 0,7% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:53 | 10.09.22 г.
fallback