fallback

АЦБ очаква инфлацията да остане под таргет нивото до края на 2012 г.

Банката може да остави лихвения процент на ниво от 0,5 на сто за по-продължителен период от време

13:42 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка призна в своя последен инфлационен доклад от август 2009 г., че икономическата криза във Великобритания се е оказала по-силна от очакваното и прогнозира, че инфлацията в страната ще остане под таргет нивото от 2% през следващите две години.

Най-новата прогноза на икономическия екип на АЦБ показва, че ръстът на потребителските цени ще възлезе средно на 1,4% на годишна база за следващите две години, в случай че основната лихва се повиши до 1,2% през първото тримесечие на 2010 г., каквито са пазарните очаквания.

Това загатва, че е възможно банката да остави лихвения процент на ниво от 0,5% за по-продължителен период от време. Според АЦБ рекорднониската лихва, в комбинация с изкупуването на активи за 175 млрд. паунда, ще подкрепят икономиката, без обаче да застрашат ценовата стабилност.

Добрата новина в доклада е, че облекчаването на паричната и фискална политика, както и поевтиняването на стерлинга спрямо останалите основни валути, би трябвало да доведе до възстановяване на икономическата активност в страната през тази година.

Английската централна банка очаква икономиката да се върне към растеж през втората половина на тази година, който да достигне близо 3% след две години. Все пак продължителността на процеса на възстановяване остава твърде неясна на този етап, предупреждава АЦБ.

Малко по-рано днес стана ясно, че броят на безработните лица във Великобритания се е повишил до рекордните 2,44 млн. души за последните 14 години. Безработицата се повишава до 7,8% за трите месеца до края на юни, а нови 25 хил. души са подали молби за помощи при безработица през юли.

Към 13:30 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,645 щатски долара спрямо курс от 1,6439 долара за паунд преди публикуването на инфлационния доклад на Английската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
fallback