fallback

Търговският дефицит на Великобритания неочаквано се разшири

Британските производители все още не се усетили ефекта от поевтиняването на британската лира

13:18 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на Великобритания неочаквано се разшири през юни, след като вносът на стоки отчете по-силен ръст от износа. Това загатва, че британските производители все още не се усетили ефекта от поевтиняването на британската лира, което прави техните стоки по-конкурентни.

Отрицателното салдо от търговията със стоки се увеличава до 6,5 млрд. паунда през юни в сравнение с 6,2 млрд. паунда през май. Данните на британското статистическо бюро не оправдаха очакванията на икономисти за стабилизиране на търговския излишък на ниво от 6,3 млрд. паунда.

Износът нараства с 1,4% на месечна база, но това е неутрализирано от увеличението на вноса с размер на 2,2%. Износът към страните извън Европейския съюз се понижава с 2,6% на месечна база през юни, докато износа към 27-те страни-членки на ЕС отчита месечен ръст от 4,8%.

Търговският дефицит на Великобритания за периода от април до юни се свива до 19,6 млрд. британски лири, което е най-ниската му тримесечна стойност за последните три години. Поевтиняването на лирата може да насърчи продажбите на местните производители в чужбина през идните месеци.

Английската централна банка изненадващо увеличи стойността на програмата за изкупуване на финансови активи с още 50 млрд. лири през миналата седмица до общо 175 млрд. лири. Нейното ръководство остави лихвата на ниво от 0,5% за пети пореден месец през август.

Британската лира поевтинява с 0,3% спрямо долара по време на днешната валутна сесия и към 12:55 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6436 долара. За последните 12 месеца лирата се е обезценила с над 14% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 09.09.22 г.
fallback