fallback

Повратна точка за жилищния пазар във Великобритания

Най-обещаващи са перспективите пред пазара на недвижими имоти в Лондон и Шотландия

11:01 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата в Англия и Уелс вероятно ще поемат нагоре през следващите три месеца, като очакванията на анкетирани брокери и оценители на имоти във Великобритания за цените в бъдеще стават все по-оптимистични, предаде BBC.

Броят на брокерите и оценителите на имоти, които очакват повишение на цените през следващите три месеца, е вече с цели 39% по-голям от този на песимистично настроените участници в месечната анкета на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Това е най-високият положителен баланс от проучването за последните две години. Другата добра новина е, че броят на респондентите, които отчитат спад в продажните цени през месец юли, е само с 8% по-голям от броят на тези, които отчитат ръст на цените.

По този начин стойността на индекса за цените на жилищата се повишава до -8,1 пункта за юли спрямо -17,6 пункта за месеца преди това. Това е най-високата му стойност от септември 2007 г. досега. Икономистите очакваха по-леко повишение до -9,4 пункта.

Докладът на RICS показва още, че е налице ръст както в броя на предлаганите за продан имоти, така и в броя на запитванията от страна на потенциални купувачи. Най-обещаващи са перспективите пред жилищния пазар в Лондон и Шотландия.

Поскъпването на имотите може да изкара повече продавачи на пазара, но ако достъпът до ипотечно финансиране остане затруден и не отговори на търсенето от страна на купувачите, тогава е възможно цените отново да се понижат, предупреждават експертите на RICS.

Английската централна банка остави основната лихва на ниво от 0,5% за пети пореден месец през август и разшири програмата за изкупуване на финансови активи с 50 млрд. лири с надеждата да стимулира кредитирането на банките и да направи по-достъпна покупката на имот.

Отделни данни на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната (BRC) от днес разкриха, че продажбите са се повишили с 1,8% на годишна база през юли. Това е третият годишен ръст на показателя за последните четири месеца.

Британският паунд поевтинява с 0,2% спрямо щатския долар от началото на днешната търговия. Към 10:50 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при нива от 1,6451 долара за един паунд спрямо курс от 1,6479 преди данните за цените на имотите и продажбите на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 09.09.22 г.
fallback