fallback

ЯЦБ се фокусира върху рисковете пред възстановяването, остави лихвата 0,1%

Слабите инвестиции на компаниите и ограниченото потребление на домакинствата застрашават икономическото възстановяване

10:24 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Япония (ЯЦБ) остава загрижена за рисковете пред възстановяването на икономическата активност въпреки признаците, че икономиката на страната започва да се съвзема от кризата. Нейното ръководство очаквано остави основната лихва на ниво от 0,1% за осми пореден месец.

Гуверньорът на централната банка Масааки Ширакава се въздържа от прилагането на нови мерки, след като през юли удължи срока на програмата за кредитиране на банките до края на 2009 г. Наскоро стана ясно, че ЯЦБ може да коригира прогнозата си за дефлацията, която може да се задържи чак до 2011 г.

Това кара икономистите да очакват, че банката ще бъде принудена да остави лихвения си процент близо до нула за по-продължителен период от време. Износът и производството показват известно подобрение, но инвестициите на компаниите и потреблението на домакинствата са все още слаби, а дефлацията расте.

Днес стана ясно, че индексът на потребителското доверие сред домакинствата се повишава за седми пореден месец и достига 39,4 пункта през юли спрямо 37,6 пункта за месеца преди това. Това означава, че тяхната оценка за цялостните икономически условия в страната се подобрява.

Според ЯЦБ икономиката на страната е спряла да се влошава. Икономисти, интервюирани от Bloomberg, смятат, че брутният вътрешен продукт на Япония е отчел ръст от 3,9% на годишна база за периода от април до юни, след като се свиваше по време на предишните четири тримесечия.

Японската йена поевтинява с 0,4% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:15 ч. българско време валутната двойка се котира при нива от 96,73 йени за един долар спрямо курс от 96,65 преди обявяване на лихвеното решение на ЯЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 09.09.22 г.
fallback