fallback

Инвеститорите в еврозоната гледат с оптимизъм на бъдещето

Индексът на инвеститорското доверие на института Sentix записа най-високата си стойност за последната година през август

15:14 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

След като инвеститорите нетърпеливо анализираха икономическите данни в продължение на месеци, най-после те изразиха увереност, че икономическите условия в Европа ще се подобряват в бъдеще, след като и оценката им за текущите условия се подобри значително.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната отчита скок от -31,3 пункта през юли до -17 пункта за август. Това е най-високата стойност на показателя от август 2008 г., става ясно от данните на изследователския институт Sentix.

Анализаторите прогнозираха по-слаб ръст на индекса на инвеститорското доверие до -26 пункта. Той се повишаваше по време на пет от последните шест месеца главно под влиянието на надеждите, че икономическата обстановка на Стария континент ще се подобри.

Проучването на Sentix е проведено в началото на август сред 3 хил. индивидуални и институционални инвеститори от еврозоната. То разкрива, че техният оптимизъм за бъдещето се е възвърнал, като индексът на очакванията им се повишава до 8 пункта през август спрямо -5,5 пункта за юли.

Междувременно индексът, който следи оценката им за текущите икономически условия, се повишава значително. Неговата стойност скача от -53,75 пункта през юли до -39 пункта през август. Най-силен ръст обаче отчита индексът на очакванията за развитието на американската икономика.

Еврото поскъпва с 0,2% спрямо долара по време на днешната валутна сесия. Към 14:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4189 щатски долара. През последните три месеца еврото е поскъпнало с повече от 4% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 07.09.22 г.
fallback