fallback

Силен ръст на машинните поръчки в Япония

Машинните поръчки, които са индикатор за капиталовите инвестиции през следващите три до шест месеца, отчитат месечен ръст от 9,7% през юни

10:52 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Машинните поръчки в Япония записаха първия си месечен ръст за последните четири месеца през юни, а междувременно излишъкът по текущата сметка на втората по големина икономика в света се разшири. Това са поредните доказателства, че рецесията в страната отслабва.

Индексът, който следи стойността на машинните поръчки, се е повишил с цели 9,7% на месечна база през юни, което се оказа много повече от очаквания месечен ръст от 2,6%. Положителното салдо по текущата сметка се удвоява за последната година до 1,15 трлн. йени (11,8 млрд. долара).

Това е първото увеличение на излишъка по текущата сметка на страната от февруари 2008 г. като основната причина за това се крие в нарастването на износа през последните месеци, предаде Bloomberg. В сравнение с юни миналата година излишъкът отчита ръст от 144%

Не всички макроикономически данни за Япония от днес бяха позитивни. Според Министерството на финансите машинните поръчки, които са ключов индикатор за капиталовите инвестиции през следващите три до шест месеца, ще намалеят с 8,6% през текущото тримесечие.

Отделен доклад показа, че корпоративните фалити се увеличават отново през юли, което означава, че безработицата в страната ще продължи да се повишава. В същото време банковото кредитиране продължава да забавя своя темп на ръст до 2,1% на годишна база през юли.

Индексът Economy Watchers, който оценява текущото състояние на сектора на услугите, се повиши за седми пореден месец и достигна 42,4 пункта през юни. Другият индекс, който отразява очакванията за развитието на сектора през следващите шест месеца, обаче се понижи до 44,9 пункта.

Японският премиер Таро Асо се опитва да извади икономиката от кризата, след като неговата управляваща Либерална партия загуби своята популярност спрямо Демократичната партия в навечерието на предстоящите на 30 август парламентарни избори.

Японската йена поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар и към 10:45 ч. българско време валутната двойка USD/JPY се котира при ниво от 97,35 йени за един долар. За последните шест месеца японската валута е изгубила близо 7% от стойността си спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
fallback