fallback

Трудовата заетост в Kанада намаля по-силно от очакваното

Още 45 хил. канадци са останали без работа през юли, безработицата обаче остава 8,6%

15:41 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в Канада се задържа на най-високото си равнище за последните 11 години през юли, а заетостта в икономиката продължи да намалява за трети пореден месец, след като още 45 хил. канадци са останали без работа през разглеждания месец.

Равнището на безработица остава на нивото от 8,6% за втори пореден месец, защото броят на хората, които влизат в състава на работната сила, се понижава. След пика в заетостта през октомври 2008 г. около 414 хил. души в Канада са изгубили работните си места.

Тревожна е тенденцията, че половината от тях са предимно млади хора на възраст между 15 и 24 години, става ясно от данните на канадската статистическа служба. За пореден месец най-бързо се закриват работни места в най-голямата канадска провинция Квебек.

Канадският долар поевтиня рязко спрямо щатската валута след новината, защото икономистите очакваха броят на безработните да се увеличи два пъти по-слабо. Пазарните очаквания бяха, че 19 хил. души са били съкратени и безработицата се е повишила до 8,8% през юли.

Строителният и туристическият сектор съкращават най-много служители, докато веригите за търговия на едро и дребно увеличават броя на своя персонал. Средното почасово заплащане се повишава с 3,4% на годишна база и запазва темпа си на приръст от предишните месеци.

Към 15:25 българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0822 канадски долар спрямо курс от 1,0795 два часа по-рано. От началото на днешната валутна сесия канадският долар поевтинява с повече от 0,3% спрямо щатския си съименник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 06.09.22 г.
fallback