fallback

Немската индустрия неочаквано се сви през юни

Продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги намалява с 0,1% на месечна база

13:51 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалната продукция на немските компании изненадващо се понижи през юни, след като отчете най-силния си месечен ръст за последните 18 години през май, предаде Bloomberg. Производството се свива с 0,1% на месечна база спрямо май, когато скочи с 4,3%.

Данните на Министерството на икономиката изненадаха пазарите, които очакваха ръст на индекса на индустриалното производство от 0,5% на месечна база през юни.

В сравнение със същия месец на 2008 г. продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги намалява с 18,1 на сто. Данните са коригирани с броя работни дни и сезонните колебания. Най-силно се свива производството на потребителски и инвестиционни стоки.

Малко по-рано днес стана ясно, че износът на Германия се повишава със 7% на месечна база през юни, което е най-силният месечен ръст за последните три години. Фабричните поръчки се увеличават с 4,5% през същия месец, подсилени от експортните поръчки за страните от Европейския съюз.

Бундесбанк прогнозира, че немската икономика ще се свие леко през второто тримесечие на годината, след като регистрира рекорден спад от 3,8% на тримесечна база за първото. Предварителните данни за брутния вътрешен продукт на Германия за периода от април до юни ще се публикуват на 13 август.

Новината за неочакваното понижение на индустриалното производство в Германия през юни не оказа влияние върху курса на еврото спрямо долара. Към 13:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4361 щатски долара спрямо курс от 1,4363 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
fallback