fallback

Трише: Лихвата е подходяща, за да върне икономиката към растеж

Според ЕЦБ дефлацията постепенно ще отшуми през втората половина на тази година, а икономиката ще започне да расте през 2010 г.

16:53 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че икономиката на еврозоната ще се върне към растеж през следващата година и основната лихва се намира на подходящото ниво, което ще гарантира това развитие, предаде Bloomberg.

Той потвърди предната прогноза на ЕЦБ, че икономиката ще остане слаба до края на тази година, след което ще започне постепенно да се възстановява през следващата. Днес Управителният съвет на банката остави лихвата в еврозоната на ниво от 1 на сто за четвърти пореден месец.

Жан-Клод Трише традиционно използва термина „подходящ“ по отношение на основния лихвен процент, за да сигнализира, че ръководената от него централна банка не вижда непосредствена необходимост да прави промени в паричната си политика.

ЕЦБ очаква икономиката на еврозоната да се свие с около 4,6% през тази година и с 0,3% през следващата. Централната банка прогнозира, че инфлацията ще възлезе на около 0,3% за цялата 2009 г. и след това ще се повиши до 1% през 2010 г.

През юни Европейската централна банка предостави на търговските банки в еврозоната заеми за рекордната стойност от 442 млрд. евро. По този начин, както и чрез изкупуването на обезпечени облигации за 60 млрд. евро, ЕЦБ се надява да стимулира кредитирането в еврозоната.

Към 16:40 ч. българско време курсът на еврото спрямо долара се повишава до 1,4381 долара за едно евро спрямо курс от 1,4386 долара за евро един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 18.08.22 г.
fallback