fallback

Фабричните поръчки в Германия с най-силен ръст от 2007 г.

Поръчките от страните от еврозоната скачат с 13,2% на месечна база през юни

15:20 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричните поръчки в Германия отчетоха най-силния си месечен ръст за последните две години през юни, което може да се приеме за поредния знак, че европейската икономика е започнала да се съвзема от рецесията, предаде Bloomberg.

Индексът, който следи стойността на новите фабрични поръчки, се увеличава с 4,5% на месечна база, съобщи Министерството на икономиката в Германия. Това е най-силният ръст на показателя от юни 2007 г. и четвъртото му поредно месечно повишение.

Икономистите очакваха седем пъти по-малък месечен ръст на индекса на фабричните поръчки от 0,6%. В сравнение с юни 2008 г. поръчките са намалели с 25,3 на сто, което се оказа по-малко от прогнозите на анализатори за годишен спад от 26,5 на сто.

Германското правителство прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 6% през тази година. Въпреки това вече се появиха икономисти, които предричат растеж на брутния вътрешен продукт, който може да започне още през текущото тримесечие.

Увеличението на фабричните поръчки през юни се дължи в главна степен на нарастването на експортните поръчки с 8,3% на месечна база. Поръчките от другите страни от еврозоната скачат с 13,2% за месеца, докато тези от други държави се увеличават с 4,8%.

Правителствата по целия свят похарчиха над 2 трлн. долара за подпомагане на икономическия растеж. Германският канцлер Ангела Меркел, която се готви за националните избори през септември, похарчи около 85 млрд. евро за борба с рецесията.

Междувременно Европейската централна банка намали лихвата до рекордно ниското ниво от 1%, наводни финансовите пазари с парични средства и започна да изкупува обезпечени облигации, за да насърчи банките да дават заеми на фирмите и домакинствата.

Към 14:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4376 щатски долара. Днес Европейската централна банка очаквано взе решение да не променя своята парична политика като остави лихвата в еврозоната на ниво от 1 на сто за четвърти пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 08.09.22 г.
fallback