fallback

Печатат още 50 млрд. лири на Острова, лихвата остана без промяна

Британската лира реагира на новината със силно понижение на курса спрямо щатския долар

14:13 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комитетът за парична политика на Английската централна банка очаквано реши да остави основната лихва на ниво от 0,5 на сто за пети пореден месец през август, но съобщи, че ще разшири програмата за изкупуване на финансови активи с още 50 млрд. паунда до 175 млрд. паунда.

Когато АЦБ прибегна до разхлабване на своята парична политика през март тя получи разрешение от правителството да увеличи паричното предлагане с максимум 150 млрд. паунда чрез изкупуването на корпоративни и държавни ценни книжа. До момента по този начин са предостаени 125 млрд. лири на финансовата система.

Сумата е завишена до 175 млрд. паунда поради това, че рецесията в Обединеното кралство се е оказала по-сериозна, отколкото централната банка е очаквала, става ясно от становището на АЦБ. Брутният вътрешен продукт на страната продължава да се свива през второто тримесечие, но с по-слаб темп от предходното.

През последните седмици се появиха редица признаци, които подсказват за възстановяване на икономиката. Цените на жилищата се повишават, макар и от ниската си база, фабричното производство расте, както и продажбите на дребно, и активността в сектора на производството и услугите.

В същото време обаче отпуснатите заеми намаляват с рекордните 14,7 млрд. паунда за периода от април до юни. Това показва, че същинският ефект от действията на АЦБ ще се усети едва когато банките във Великобритания започнат да предоставят по-активно заеми на бизнеса и домакинствата.

Английската централна банка е оптимистично настроена за инфлацията и смята, че ще изпълни своя таргет за стабилизиране на цените в средносрочен план. Сегашната стойност на основната лихва е предпоставка за поддържане на годишната инфлация близко до, но под нивото от 2%.

Британската лира реагира на новината със силно понижение на курса спрямо щатския долар от над 100 пипса. Към 14:10 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6858 долара спрямо курс от 1,6993 долара за паунд един час по-рано.

Малко по-рано днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори за Великобритания, който предсказва икономическата активност в страната през следващите три до шест месеца, се е повишил с 1% на месечна база през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 25.08.22 г.
fallback