fallback

АЦБ и ЕЦБ могат да си позволят да не променят лихвата още един месец

Икономистите са раздвоени дали АЦБ ще разшири програмата за изкупуване на финансови активи до максималните 150 млрд. паунда

09:26 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската и Английската централна банка ще съобщят своите лихвени решения за август днес. Икономистите очакват, че и двете централни банки ще се въздържат от промени в основния лихвен процент, след като вече предприеха радикални мерки за насърчаване на кредитирането, а икономическите данни от последните седмици показват признаци на стабилизиране.

Първо ще бъде оповестено решението на Комитета за парична политика на Английската централна банка в 14:00 ч. българско време. Анализаторите са единодушни, че банката ще остави лихвата на ниво от 0,5%, но се колебаят дали тя ще увеличи стойността на програмата за изкупуване на финансови активи от сегашните 125 млрд. паунда до максимално одобрените от правителството 150 млрд. паунда.

През тази седмица стана ясно, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на Великобритания, както и този в сектора на услугите, са се повишили до най-високото си ниво за последните 16 месеца. Фабричното производство отчете най-силния си месечен ръст за последната година и половина, а потребителското доверие и цените на жилищата продължават своя ръст.

В случай че АЦБ реши да не увеличава стойността на изкупуваните активи, това може да има позитивно влияние върху курса на паунда. По този начин банката ще сигнализира, че е по-уверена относно посоката на развитие на икономиката. Повечето икономисти са на мнение обаче, че е по-вероятно АЦБ да увеличи изкупуванията на активи под натиска на Британската търговска камара.

Друг аргумент в полза на допълнителното разхлабване на паричната политика на централната банка в Обединеното кралство е ниската инфлация в страната, която падна под заложеното от АЦБ инфлационно таргет ниво от 2%. Към 9:10 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6987 долара, след като през тази седмица курсът проби нивото от 1,70 долара за паунд.

В 14:45 ч. българско време следва лихвеното решение на Управителния съвет на Европейската централна банка. Анализаторите са на мнение, че тя ще остави основната лихва на ниво от 1% за четвърти пореден месец, след като през юни банката предостави на 1121 банки в еврозоната заеми за срок от една година на рекордната стойност от 442 млрд. евро и лихва от 1 на сто.

Освен това ЕЦБ планира да изкупи обезпечени облигации за 60 млрд. евро през следващите по-малко от 12 месеца. След тези решителни мерки за разхлабване на паричната политика представители на Управителния съвет на ЕЦБ загатнаха, че лихвеният процент в еврозоната вероятно няма да бъде променян през следващите месеци, за да се изчака ефектът от досегашните действия.

През тази седмица стана ясно, че производствената дефлация в еврозоната достига рекордна стойност през юни, а безработицата се повишава до най-високото си ниво за последните десет години. Дефлацията продължи да се ускорява за втори пореден месец. ЕЦБ обаче не е обезпокоена от това „временно явление“ и очаква дефлацията да изчезне през 2010 г. с възстановяването на световната икономика.

Междувременно икономическото доверие в еврозоната стигна осеммесечен връх, а индексите на бизнес активността в сектора на услугите и производството биха очакванията през юли и продължиха да се приближават към ключовото ниво от 50 пункта, което разделя свиването от разрастването на активността в икономиката.

Пазарите ще следят с интерес и изявлението на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише в 15:30 ч. българско време. В него ще търсят знаци за това дали ЕЦБ може да понижи още веднъж лихвата поради тревожната тенденция на спад на кредитирането в еврозоната. Това показва, че банките не желаят да предоставят заеми на бизнеса и потребителите, въпреки че разполагат със средства.

Необходимостта на компаниите от финансиране, в комбинация със затрудненото банково кредитиране, доведе до емитирането на корпоративни облигации в еврозоната за рекордната стойност от 1,1 млрд. евро само в рамките на първите седем месеца на годината. Те донесоха и рекордна доходност на своите притежатели.

Към 9:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4405 щатски долара. През последните шест месеца единната валута е поскъпнала с близо 13% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 24.08.22 г.
fallback