fallback

Продажбите на дребно в България падат за шести пореден месец

На годишна база понижението за юни възлиза на 10,5%

13:30 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки някои оценки, че напук на кризата потреблението у нас не намалява, от официалните данни на Евростат става ясно, че продажбите на дребно в страната се понижават за шести пореден месец през юни.

Спадът за месеца спрямо май възлиза на 0,9%.

На годишна база се регистрира свиване на продажбите с 10,5%. Това е по-малко в сравнение с годишното понижение на търговията на дребно, което записват Латвия (-29,1%), Литва (-19,9%) и Румъния (-17,8%).

Средното понижение за Европейския съюз обаче възлиза на 1,7% спрямо юни 2008 г. На месечна база пък се отчита ръст от 0,1%.

Продажбите на веригите за търговия на дребно само в еврозоната се понижават неочаквано през юни и записват петия си спад за последните шест месеца. Индексът на продажбите на дребно намаляват с 0,2% на месечна и 2,4% на годишна база.

Това изненада пазарите, които очакваха ръст от 0,3% за месеца и годишно понижение на търговията на дребно от 2,2%. През май показателят намаля с 0,5% на месечна и 3% на годишна база, показват данните на Европейската статистическа служба.

Отделни данни на изследователския институт Markit показват, че активността в сектора на услугите на еврозоната продължава да намалява, макар и с най-слабия си темп за последните десет месеца. Обезпокоително е, че нивото на заетост в сектора продължава да се свива за 13-ти пореден месец.

Индексът, който следи икономическата активност в сектора на услугите на 16-те страни от еврозоната, се повишава до 45,7 пункта през юли. Това е най-високата стойност на показателя от октомври миналата година, но въпреки това той остава в песимистичната зона под 50 пункта за 14-ти пореден месец.

Икономистите очакваха той да остане на ниво от 45,6 пункта, каквато бе първоначално обявената от Markit стойност за юли. Третичният сектор в Германия с най-бързи темпове се приближава към възстановяването, докато Испания остава най-лошо представящата се страна.

След новината за понижението на продажбите на дребно еврото отстъпи спрямо долара, но малко по-късно навакса изгубеното. Към 13:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4388 долара като от началото на деня еврото поевтинява с минималните 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
fallback