fallback

Британската индустрия и секторът на услугите записаха силен ръст

Курсът на британската лира спрямо долара отново премина нивото от 1,7 долара за лира след поредицата от добри данни

12:37 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската индустрия изненадващо се повиши през юни, а фабричното производство записа най-силния си месечен ръст за последната година и половина. Тези данни добрите новини от днес за сектора на услугите, потребителското доверие и поскъпването на недвижимите имоти на Острова.

Индексът, който следи производството на фабриките, мините и компаниите за добивни услуги, се повиши с 0,5% на месечна база и по този начин ограничи годишния си спад до 11,1%. Икономистите очакваха показателят да остане непроменен през юни и да запише годишен спад от 12 на сто.

Междувременно индексът, който следи само фабричното производство, се повиши с 0,4% през юни, воден от ръста в производството на моторни превозни средства. Годишният спад на показателя възлезе на 11,7 на сто. Очакванията бяха за понижение от 0,1% за месеца и 12,1% за годината.

През май индустриалното производство в Обединеното кралство намаля с 0,7% на месечна и 12% на годишна база, а фабричното се сви с 0,6% на месечна и 12,7% на годишна база, съгласно данните на британското статистическо бюро.

Отделни данни на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането (CIPS) показаха, че икономическата активност в сектора на услугите на Великобритания продължава да расте за трети пореден месец през юли.

Добрите новини подкрепиха поскъпването на британската валута спрямо щатския долар, след като курсът на валутната двойка GBP/USD премина ключовото ниво от 1,7 долара за един паунд вчера. Към 12:25 ч. един паунд се разменя срещу 1,7001 щатски долара.

Индексът, който следи бизнес активността в сектора на услугите на Обединеното кралство, се повиши от 51,6 пункта за юни до 53,2 пункта през юли. Икономистите очакваха доста по-слабо увеличение до 51,9 пункта. Стойност над 50 пункта е знак за разрастване на активността в сектора.

Малко по-рано днес стана ясно, че индексът на потребителското доверие на Nationwide се повишава за четвърти пореден месец през юли и достига 60 пункта, а цените на имотите отчитат най-силния си ръст на тримесечна база от октомври 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
fallback