fallback

Доходите на американците с рекорден месечен спад за последните пет години

Американците получават по-малко, след като ефектът от насърчителната програма на правителството започна да избледнява

16:11 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Личните доходи на американските домакинства намаляват с 1,3% на месечна база през юни, или с близо 160 млрд. долара. Това е най-силното понижение за последните пет години и се дължи на изчерпването на ефекта от мерките на правителството за насърчаване на потреблението.

Личният разполагаем доход, който изключва дължимите данъци, се свива също с 1,3% в рамките на разглеждания месец, или със 144 млрд. долара. Ако се изключи влиянието на стимулите на администрацията на Барак Обама обаче, личните доходи намаляват далеч по-малко - с 0,1%.

Въпреки това разходите за потребление се повишават с 0,4% на месечна база, или с 41,4 млрд. долара, до известна степен поради поскъпването на потребителските стоки. Икономистите очакваха ръст от личните разходи в размер на 0,3 на сто и по-слабо понижение на личните доходи с 0,9 на сто.

През май личните доходи се увеличиха с 1,3% на месечна база, а личните разходи намаляха с 0,1%. Данните на Бюрото за икономически анализи разкриха още, за размерът на заплатите се понижава за десети пореден месец и отчита месечен спад от 0,4 на сто.

Междувременно основният ценови индекс на потребителски разходи, който е важен индикатор за равнището на инфлация в страната, се повишава с 0,2% на месечна и 1,5% на годишна база. През предходния месец показателят се повиши с 0,1% за месеца и с 1,6% за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 04.08.09 г.
fallback