fallback

Производствената дефлация в еврозоната стигна рекордните 6,6%

Най-волатилни са цените на енергийните ресурси, които се понижават с 15% на годишна база през юни

13:03 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производствената дефлация в еврозоната се ускори до рекордните 6,6% на годишна база през юни, след като цените на енергийните ресурси отчетоха силен спад през последните 12 месеца. Индексът на цените на ниво производител записа годишно понижение от 5,9% през май, съгласно данните на Евростат.

В сравнение с предишния месец обаче цените в производствения сектор се повишават с 0,3% през юни, след като през май останаха непроменени. Това е първият месечен ръст на показателя за последната година. Пазарните анализатори очакваха повишение от 0,2% на месечна база и годишен спад от 6,6%.

Междувременно индексът на производствените цени за страните от Европейския съюз се повишава с 0,2% за месеца, но записва също рекордно годишно понижение от 6,7%. Най-висока е годишната производствена дефлация в Холандия (13,2%), Дания (11,2%) и Белгия (9,4%).

Най-волатилни са цените на енергийните ресурси, които отчитат ръст от 1,5% в рамките на месеца, но се понижават с цели 15% на годишна база. Това е най-силният годишен спад на цените на енергията от ноември 1986 година досега.

След публикуването на данните за производствената дефлация в еврозоната единната валута поевтиня спрямо долара. Към 12:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4392 долара спрямо курс от 1,4394 един час по-рано.

В четвъртък тази седмица се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка. Анализаторите очакват, че тя ще остави лихвения процент на ниво от 1% за четвърти пореден месец, след като наля във финансовата система рекордната сума от 443 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
fallback