fallback

Дефлацията в Швейцария записа рекорд за последните 50 години

Цените на потребителските стоки в Швейцария се понижиха с 1,2% на годишна база през юли

11:34 | 04.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на потребителските стоки в Швейцария продължиха да намалява и през юли, и вече са с 1,2% по-ниски спрямо същия месец на 2008 г. Това е най-високата годишна дефлация в страната за последните 50 години, съгласно данните на Федералния статистически офис.

Спрямо предишния месец индексът на потребителските цени се понижава с 0,7%. Икономистите очакваха понижение от 0,5% за месеца и 1,1% за годината. През юни стоките в потребителската кошница поскъпнаха с 0,2% на месечна база, но за годината поевтиняха с 1%.

За понижението на цените през разглеждания месец до голяма степен допринасят летните разпродажби на магазините за облекло и домашно обзавеждане. Най-силно поевтиняват дрехите и обувките, чиито цени отчитат спад от 10,7% в рамките на месеца.

Хранителните продукти и енергийните ресурси са станали по-евтини през последните 12 месеца, но най-силен спад отчитат цените на транспортните и телекомуникационните услуги.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на хранителните продукти, напитките, тютюневите изделия и енергийните ресурси, записа ръст от 0,9% на годишна база.

За да се бори със свиващото се местно потребление централната банка на Швейцария понижи основната лихва в страната до 0,25%.

Швейцарската валута поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 11:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0601 швейцарски франка спрямо курс от 1,0618 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 17.08.22 г.
fallback