fallback

Безработицата в еврозоната стигна 10-годишен връх, цените намаляват

Повече от 5 млн. души в Европейския съюз са изгубили своите работни места от юни 2008 г.

13:35 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработица в еврозоната се повиши до най-високото си ниво за последните десет години и стигна 9,4% през юни спрямо 9,3% за месеца преди това. Данните на Европейската статистическа служба се оказаха по-добри от пазарните прогнози за ръст на безработицата до 9,7%.

Общо 158 хил. души в еврозоната са изгубили своите работни места в рамките на разглеждания месец. От Евростат уточняват, че най-бавно расте безработицата в Германия (7,7%) и Холандия (3,3%). Сред страните, въвели еврото, най-висока е безработицата в Испания, която достига 18,1%.

Последиците от икономическата криза в Европа са видими в броя на лицата, които са останали без работа през последните 12 месеца. Той възлиза на 3,2 млн. души за еврозоната и над 5 млн. души за Европейския съюз, където безработицата се повишава до 8,9% през юни спрямо 8,8% за май.

Отделни данни на Евростат разкриха, че цените на потребителските стоки са се понижили с 0,6% на годишна база през юли. Това е вторият пореден месец на дефлация в еврозоната от въвеждането на единната валута през 1999 г., предаде Ройтерс.

Индексът на потребителските цени отчете годишен спад от 0,1% през юни, като икономистите прогнозираха, че дефлацията ще се ускори до 0,4% за разглеждания месец. По-подробни данни за цените на потребителските стоки ще бъдат публикувани в средата на август.

Европейската централна банка има за основна цел да поддържа годишния ръст на цените близо до, но под таргет нивото от 2% в средносрочен план. Икономиката на еврозоната се сви с рекордните 2,5% на тримесечна база през първите три месеца на 2009 г.

Еврото поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:15 ч. българско време валутната двойка се котира при ниво от 1,4114 долара за едно евро спрямо курс от 1,4091 долара за евро един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 02.09.22 г.
fallback