fallback

Икономическото доверие в еврозоната стигна осеммесечен връх

Най-силно нараства икономическото доверие в Испания, следвана от Италия и Германия

13:16 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът, който измерва икономическото доверие в еврозоната, се повиши през юли и достигна най-високото си ниво за последните осем месеца. Той възлиза на 76 пункта спрямо 73,2 пункта за месеца преди това, съгласно данните на Европейската комисия.

Индексът на икономическото доверие в 16-те страни, въвели еврото, проучва мнението на ръководителите на предприятия от индустриалния сектор, сектора на услугите, строителния сектор, търговията на дребно, както и оценката на потребителите за икономическите условия.

Това е четвъртото поред месечно увеличение на показателя и най-високата му стойност от ноември миналата година. Въпреки това той остава доста под своята средна стойност в исторически план, защото активността в индустриалния сектор е все още слаба.

Икономистите очакваха той да се повиши по-слабо до 75,1 пункта. Мениджърите на компании от всички сектори стават по-оптимистично настроени за бъдещото състояние на икономиката, с изключение на представителите на строителния сектор, предаде Ройтерс.

Най-силно нараства икономическото доверие в Испания, следвана от Италия и Германия. Междувременно индексът на потребителското доверие се повишава до -23 пункта през юли в сравнение с -25 пункта за юни, а измерителят на бизнес климата нараства от -2,92 пункта до -2,71 пункта за юли.

Еврото поскъпна до 1,4091 долара след добрите данни за нарастването на индекса на икономическото доверие и на бизнес климата в еврозоната. Към 13:10 ч. българско време обаче курсът на валутната двойка EUR/USD се понижи до 1,4073 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 06.09.22 г.
fallback