fallback

Японската индустрия с четвърти пореден месечен ръст

Индустриалното производство записа най-силния си тримесечен ръст от 1953 г. за периода от април до юни

11:18 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японските фабрики увеличиха своето производството за четвърти пореден месец през юни, в резултат на което индустриалната продукция записа най-силния си тримесечен ръст за последните 56 години. Това е поредният знак за стабилизиране на втората по големина икономика в света.

Индексът, който следи стойността на производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, нараства с 2,4% на месечна база през юни. Той се е повишил с общо 8,3% за второто тримесечие спрямо предходното, което е най-силният му тримесечен ръст от 1953 г.

Местните компании планират да увеличат производството си през юли и август, за да попълнят складовите си запаси и да отговорят на нарасналото търсене в световен мащаб. потреблението се повиши, след като правителствата похарчиха над 2 трлн. долара за стимулиране на икономиката.

Производителите в Япония възнамеряват да увеличат продукцията си с 1,6% на месечна база през юли и с още 3,3% през август. За това допринася износът на страната, който се повиши през юни благодарение на по-голямото потребление в Китай и САЩ, предаде Bloomberg.

Икономистите очакват брутният вътрешен продукт на Япония да се повиши с 2,4% на годишна база през второто тримесечие, след като отчете рекорден годишен спад от 14,2% през първото. Така след четири поредни тримесечия на спад икономиката на Япония може да се върне на нивото си от 2003 г.

Въпреки месечното повишение на индустриалното производство, то остава с 23,4% под нивото си от същия месец на миналата година. Това кара местните производители да отлагат своите инвестиции и да съкращават работни места.

Към 11:05 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 94,99 японски йени. От началото на тази година японската валута е поевтиняла с близо 5% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 27.08.22 г.
fallback