fallback

Рязък спад на новозеландския долар

Централната банка на Нова Зеландия остави лихвата на ниво от 2,5%, но намекна, че може да я намали през следващите тримесечия

10:41 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новозеландската валута отчете най-силния си спад спрямо щатския долар за последните три седмици, след като управителят на централната банка на Нова Зеландия Алън Болард заяви, че може да понижи основната лихва в страната през следващите тримесечия.

Новозеландският долар поевтиня до 0,6501 щатски долара спрямо курс от 0,6574 преди изявлението на Новозеландската централна банка. Към 10:25 ч. българско време валутната двойка NZD/USD се котира при ниво от 0,6533 щатски долара за един новозеландски.

Новозеландската централна банка днес реши да остави основния лихвен процент в страната на ниво от 2,5 на сто за втори пореден месец и намекна на няколко пъти, че той няма да бъде увеличаван поне до края на следващата година.

Нейното ръководство се опасява, че поскъпването на местната валута може да застраши икономическото възстановяване на страната. То намали лихвата с 5,75 процентни пункта от юли 2008 г., за да стимулира икономиката, която започна да се свива още през първото тримесечие на 2008 г.

Централната банка очаква годишната инфлация да остане в интервала от 1% до 3%, който съвпада с нейното таргет ниво. Тя прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Нова Зеландия се е понижил за седми поредно тримесечие за периода от април до юни.

Износът на Нова Зеландия се сви с 5,4% през второто тримесечие спрямо предходното, а безработицата стигна най-високото си ниво за последните пет години. Тя възлиза на 5% за първото тримесечие и може да се повиши до 7,2% до средата на 2010 г., според централната банка.

В същото време потребителите и бизнеса стават все по-оптимистични относно бъдещите икономически условия, а цените и продажбите на жилищата през второто тримесечие се повишиха за първи път от края на 2007 г., предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 28.08.22 г.
fallback