fallback

Цените на жилищата на Острова се покачват за трети месец

Според Nationwide цените на имотите във Великобритания могат да завършат годината с ръст

09:59 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания се повишиха за трети пореден месец през юли и то шест пъти по-силно от пазарните очаквания. Това е четвърти ръст за последните пет месеца, което може да се приеме като признак за стабилизиране на пазара.

Средната цена на жилище нараства с 1,3% на месечна база през юли до близо 159 хил. британски лири. През май жилищата поскъпнаха с 1,3%, след което средната цена се повиши с още 1% през юни. Годишният спад се свива значително до 6,2% през юли спрямо 9,3% за юни.

Данните за цените на имотите във Великобритания на Nationwide Building Society се оказаха много по-добри от очакванията на икономисти за поскъпване на имотите с 0,2% на месечна база и годишен спад на цените от 7,6%.

Краткосрочната тенденция на пазара на недвижими имоти се улавя най-добре от промяната в цените на тримесечна база. Те се покачват с 2,6% за периода от май до юли спрямо предходните три месеца. Това е най-високият ръст на цените в рамките на едно тримесечие от февруари 2007 г.

Сдружението Nationwide Building Society се конкурира с банките в предоставянето на финансови услуги особено в областта на ипотечното кредитиране. Неговите експерти уточняват, че цените на жилищата са се повишили със средно 1,3% от началото на тази година.

Това предполага, че вече има реална възможност цените на жилищния пазар да бъдат по-високи в края на годината, отколкото в нейното начало. Само допреди няколко месеца подобно развитие на пазара на недвижимо имущество е било немислимо.

След данните за поскъпването на жилищата във Великобритания британската лира поскъпна спрямо щатския долар. Към 9:50 ч. двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6458 долара за един паунд спрямо курс от 1,6419 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 05.09.22 г.
fallback