fallback

Поръчките на трайни стоки в САЩ с рязък спад през юни

Понижението е предизвикано от по-слабото търсене на комуникационни и транспортни съоръжения

16:37 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новите поръчки за производството на трайни стоки в САЩ се понижиха по-силно от очакваното през юни и по този начин заличиха голяма част от силния ръст, който бе регистриран за двата предходни месеца.

Индексът, който следи стойността на поръчките за трайни стоки, се понижи с 2,5% на месечна база през юни, след като се увеличи с 1,3% през май и с 1,8% през април. Очакванията бяха за по-слаб месечен спад от 0,6%.

Месечното увеличение за преходните два месеца бе най-силното от декември 2007 г., когато кризата обхвана икономиката на САЩ. В същото време месечният спад през юни е най-силният за последните пет месеца.

Понижението е предизвикано от по-слабото търсене на комуникационни и транспортни съоръжения през юни. Запасите от готови дълготрайни стоки намаляват за шести пореден месец и отчитат месечен спад от 0,9%.

Ако се изключи влиянието на поръчките за дълготрайни стоки в сектора на отбраната, показателят се е понижил с 0,7% на месечна база. Без транспортните средства, промяната в стойността му възлиза на +1,1% спрямо май, когато той се повиши с 0,8%.

Данните на бюрото за статистически изследвания разкриха още, че продажбите на дълготрайни стоки намаляват за единадесети месец през юни. Това е най-продължителното понижение на индекса, откакто той започва да се изчислява през 1992 г.

Данните не оказаха силно влияние върху курса на долара спрямо еврото. Към 16:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4117 щатски долара спрямо курс от 1,4109 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 30.08.22 г.
fallback