fallback

Безработицата понижи продажбите на дребно в Япония за десети месец

Индексът на продажбите на дребно се понижи с 3% на годишна база през юни

10:44 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Япония отчетоха годишен спад за десети пореден месец през юни, след като нарастващата безработица и пониженията на заплатите накараха домакинствата да ограничават своите разходи.

Индексът, който следи стойността на продажбите на търговците на дребно в Япония, се понижи с 3% на годишна база през юни, съгласно данните на Министерството на търговията. По този начин той записа най-продължителната си серия на годишни спадове от 2003 г.

Икономистите очакваха търговията на дребно да се свие с 2,5% на годишна база през юни, след като отчете годишен спад от 2,7% за май. Продажбите на дребно намаляват неочаквано с 0,3% на месечна база, след като се повишиха с 0,1% през май.

Продажбите в големите вериги за търговия на дребно намаляват с 6,7% на годишна база. Продажбите на облекло се свиват с 5,7% на годишна база, а тези на горива и автомобили отчитат годишен спад от съответно 5,5% и 0,5%, предаде Bloomberg.

Това загатва, че потребителските разходи, които генерират половината от брутния вътрешен продукт на Япония, вероятно няма да допринесат за ръст на икономиката. Нарастващата безработица, която достигна 5,3% през юни, може да накара домакинствата да ограничат още повече своите разходи.

Японската йена поскъпва с 0,5% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:30 ч. българско време валутната двойка USD/JPY се котира при нива от 94,13 йени за един щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:15 | 05.09.22 г.
fallback