fallback

Австралийският долар с десетмесечен връх спрямо щатската валута

Австралийският долар е третата най-печеливша валута спрямо щатския долар за тази година

10:52 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийският долар поскъпна до най-високата си стойност спрямо щатския за тази година, след като гуверньорът на централната банка на Австралия Глен Стивънс заяви, че икономическата криза в страната може да не се окаже „една от най-сериозните“ от края на Втората световна война досега.

Междувременно стана ясно, че бизнес доверието в Австралия е скочило рязко през второто тримесечие до нивото си отпреди началото на глобалната финансова криза, а индексът на водещите индикатори се е понижил през май след три последователни месеца на ръст.

Австралийският долар поскъпна с 1% до 0,8303 щатски долара след изказването на Глен Стивънс, че най-трудният момент от кризата е отминал и безработицата може да не се повиши до прогнозираните за 2011 г. 8,5%. Това е най-високият курс на валутната двойка AUD/USD от края на септември миналата година.

С един австралийски долар могат да се купят 79,03 японски йени днес, което е най-високият курс от 12 юни. Анализаторите очакват, че централната банка може да повиши основната лихва с 1 процентен пункта през 2010 г. поради признаците за икономическото възстановяване на страната.

Австралийският долар е поскъпнал с 3% спрямо щатския през този месец и с 18% от началото на годината благодарение на оптимизма, че кризата отминава. Той е третата най-печеливша валута спрямо щатския долар за тази година, следван от новозеландския долар, предаде Bloomberg.

Проучването на Националната банка на Австралия за оценката на местните компании за икономическата обстановка в страната разкри, че бизнес доверието се повишава, а условията за бизнес се подобряват за тримесечието до края юни.

Индексът на бизнес доверието се увеличава с 20 базисни пункта до минус 4 пункта в края на второто тримесечие. Това е най-високата му стойност отпреди колапса на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през септември миналата година.

В същото време обаче индексът на водещите индикатори, който прогнозира развитието на австралийската икономика през следващите шест месеца, се понижава с 0,1% на месечна база през май спрямо предишния месец, когато отчете месечен ръст от 0,3%.

Два от седемте компонента на индекса се понижават през разглеждания месец – разрешителните за строеж и износът на земеделски стоки. Те заличават изцяло положителния принос на останалите компоненти, в това число цени на акции и съотношението между продажбите и складовите запаси.

Към 10:35 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8333 щатски долара. От началото на днешната валутна сесия австралийската валута напредва с 1,3% спрямо щатския си съименник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 20.08.22 г.
fallback