fallback

Кредитирането в еврозоната продължи да забавя своя ръст

Паричното предлагане отчете най-слабия си годишен ръст от въвеждането на еврото

13:36 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на новите кредити, отпуснати от търговските банки в еврозоната на частния сектор, продължи да забавя темпа на своя ръст през юни.

Междувременно паричното предлагане отчете най-слабия си годишен ръст, което показва, че финансирането може да остане трудно достъпно за компаниите и домакинствата.

Заемите, отпуснати в частния сектор, се повишават с 1,5% на годишна база през юни, след като през април и май се увеличиха със съответно 2,3% и 1,8%.

Стойността на кредитите, отпуснати на нефинансови компании, намалява най-значително, докато потребителските и ипотечните заеми се повишават леко.

Банковият сектор играе изключително важна роля за европейските икономики, защото е техен основен източник на финансиране. Поради това затрудненият достъп до паричен ресурс може да навреди силно на икономическата активност в 16-те страни, въвели еврото, и да подкопае икономическото възстановяване.

Паричното предлагане в еврозоната също забавя темпа на своя ръст в унисон с намаляването на ръста на кредитите, отпуснати в частния сектор. Паричният агрегат М3, който следи количеството на парите в обращение и тези депозирани в банките, се е повишил с 3,5% на годишна база през юни. Това е най-слабият темп на ръст на индикатора от въвеждането на единната валута през 1999 г.

За сравнение през май М3 се повиши с 3,7 на сто на годишна база, след като през април отчете годишен ръст от 4,9 на сто.

Данните на Европейската централна банка не оправдаха очакванията на икономистите за засилване на годишния ръст на паричното предлагане до 3,9 на сто.

Тримесечната средна стойност на паричния агрегат се повишава с 4,1% на годишна база до края на юни, което е по-малко от 4,6-те процента ръст, отчетени за трите месеца до края на май.

Еврото поскъпва с 0,4% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4269 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
fallback