fallback

Бизнес доверието в Германия се повиши за четвърти месец

Индексът на бизнес климата на Ifo подсказва, че немската икономика може би е започнала да набира скорост

12:20 | 24.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оценката на германските компании за състоянието на немската икономика се повиши за четвърти пореден месец през юли, като отчете по-силен ръст от очакваното.

Индексът на бизнес климата в страната, изчисляван от изследователския институт IFO, се повиши до 87,3 пункта през юли спрямо 85,9 пункта за юни.

По този начин той достигна най-високата си стойност от октомври миналата година досега. Икономистите очакваха по-слабо повишение на показателя до 86,6 пункта.

Индексът на бизнес климата на IFO е един от най-важните индикатори за състоянието на немската икономика. Той се базира на проучване сред около 7 хил. мениджъри на местни компании от различни сектори на икономиката.

Оценката на мениджърите за текущите условия се повишава до 84,3 пункта през юли спрямо 82,4 пункта за юни. Очакванията им за следващата половин година продължават да се подобряват и индексът, който ги следи, се повишава до 90,4 пункта спрямо 89,5 пункта за юни.

Докладът разкрива, че компаниите вече не са толкова недоволни от текущата бизнес ситуация и са по-малко скептични по отношение на развитието на бизнеса през следващата половин година.

Това може да се възприеме като знак, че немската икономиката е започнала да набира скорост през последните няколко месеца.

Еврото поскъпва с близо 0,5% спрямо щатския долар след новината. Към 12:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4216 щатски долара спрямо курс от 1,4189 два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 28.08.22 г.
fallback