fallback

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ се повишиха за трети пореден месец

Покупките на еднофамилни къщи и апартаменти достигнаха през юни най-високото си ниво от октомври миналата година

17:31 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на еднофамилни къщи и апартаменти в САЩ се увеличиха с 3,6% на месечна база през юни до 4,89 млн. единици на годишна база. Това е най-високото ниво на показателя от октомври миналата година досега и трети пореден месечен ръст.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти се оказаха по-добри от очакванията на икономисти за увеличение на продажбите до 4,82 млн. спрямо първоначално обявените за май 4,77 млн.

Броят на непродадените жилища, обявени за продан, намалява, но все още се намира на високо ниво, което оказва натиск върху цените. При сегашните темпове на продажба трябва да минат 9,4 месеца, преди всички имоти да намерят купувач.

Средната продажна цена се понижава с 15,4% на годишна база до 181 800 долара. Най-висока е активността на купувачите в ниския ценови сегмент. Общо 31% от продадените жилища през юни са били собственост на хора, които са просрочили своите ипотеки.

Отделни данни на Министерството на труда разкриха, че броят на американците, които са подали молба за обезщетение при безработица, се повишава с 30 хил. до 554 хил. души за седмицата, приключила на 18 юли.

Икономистите очакваха, че техният брой ще нарасне по-слабо до 551 хил. души спрямо първоначално обявените 522 хил. души за седмицата преди това. Четириседмичната средна стойност, която изчиства случайните влияния, намалява до 566 хил. спрямо 585 хил. за предходната седмица.

Междувременно броят на трайно безработните лица в САЩ се понижава с 88 хил. до 6,23 млн. души в рамките на седмицата до 11 юли. Това е най-ниската стойност на показателя от април досега.

Все пак данните за промените в броя на лицата, получаващи социални помощи за безработица, са по-колебливи по време на летните месеци, когато автомобилните компании разпускат своите служители, за да променят оборудването в своите фабрики.

Щатският долар поевтинява с 0,2% спрямо еврото по време на днешната валутна сесия. Към 17:30 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,4244 долара за едно евро спрямо курс от 1,4224 преди данните за продажбите на съществуващи жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 31.08.22 г.
fallback