fallback

Продажбите на дребно и ипотечните заеми на Острова отчетоха силен ръст

Продажбите на дребно записаха годишен ръст от 2,9%, а одобрените ипотечни заеми се увеличиха с 61% на годишна база

12:47 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на веригите за търговия на дребно във Великобритания се увеличиха с 1,2% на месечна база през юни, след като топлото време и летните разпродажби на магазините повишиха разходите на потребителите за облекло и стоки за бита.

Отделни данни на Британската банкова асоциация разкриха, че броят на одобрените ипотечни кредити в страната се повишава за трети пореден месец през юни и достига най-високата си стойност за последната близо година и половина.

Икономистите очакваха индексът, който следи стойността на продажбите на дребно, да се увеличи три пъти по-слабо с 0,4% на месечна база, след като отчете месечен спад от 0,9% през май. Това е третият му месечен ръст за последните четири месеца.

Данните на националното статистическо бюро разкриха още, че в сравнение със същия месец на миналата година продажбите на търговците на дребно са се увеличили с 2,9 на сто. Те отчетоха спад от 2% на годишна база за месеца преди това.

Междувременно броят на одобрените ипотечни заеми достига 35 235 през юни, което е с 10% повече спрямо месеца преди това и с цели 61% по-голям от юни 2008 г. Нетните ипотечни заеми, които изключват погасителните вноски, се увеличават с 5,1% на годишна база до 2,6 млрд. паунда през юни.

Утре се очакват данните за брутния вътрешен продукт на Великобритания за второто тримесечие на тази година. Икономистите прогнозират, че икономиката на страната се е свила с 0,3% спрямо първите три месеца на годината, когато отчете рекорден спад от 2,4%.

Британската лира поскъпна леко спрямо долара след добрите данни. Към 12:35 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6529 щатски долара, което прави дневно повишение на курса от близо 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 05.09.22 г.
fallback