fallback

Японският износ отчете ръст през юни

Китай се превръща в най-големият вносител на японски стоки

09:24 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Япония се повиши с 1,1% на месечна база през юни, след като потреблението на стоки се засили в световен мащаб. В резултат на това износът на страната ограничи годишния си спад до 35,7 на сто, което е най-бавният темп на понижение от началото на тази година, предаде Bloomberg.

По този начин положителното търговско салдо на Япония се разшири за първи път за последните 20 месеца. Търговският излишък достигна 438 млрд. японски йени през юни спрямо 310 млрд. йени за предишния месец.

Износът се засилва към всички региони, като най-осезаемо е повишението в Китай. Той изпреварва САЩ и се превръща в най-големият вносител на японски стоки. В същото време вносът на стоки в Япония отчита месечен спад от 2,1%.

Икономистите прогнозираха, че износът ще се понижи с 35,1% на годишна база през юни, след като отчете годишен спад от 40,9% за месеца преди това.

Икономиката на Япония се сви с рекордните 14,2% на годишна база през първото тримесечие, докато тази на Китай отчете годишен ръст от 7,9%. Миналата седмица Японската централна банка коригира нагоре своите очаквания за икономиката за трети пореден месец.

Японската йена поевтинява с близо 0,8% спрямо щатския долар по време на днешната валутна сесия. Към 9:15 ч. българско време двойката USD/JPY се котира при ниво от 94,40 японски йени за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 26.08.22 г.
fallback