fallback

Инфлацията в Австралия на 10-годишен минимум

Индексът на потребителските цени се увеличава с 1,5% на годишна база през второто тримесечие

11:10 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация в Австралия продължи да се забавя, в резултат на което достигна най-ниското си ниво за последните десет години. За това в най-голяма степен допринася поевтиняването на финансовите и транспортните услуги.

Индексът на потребителските цени забавя своя ръст до 1,5% на годишна база през второто тримесечие спрямо годишна инфлация от 2,5% за предишните три месеца. Това е най-ниската стойност на показателя от второто тримесечие на 1999 г. досега.

По този начин инфлацията в страната падна под заложеното от Австралийската централна банка таргет ниво. Нейната главна цел е да поддържа ръста на потребителските цени в интервала от 2 до 3% на годишна база.

В сравнение с първото тримесечие на годината обаче цените на стоките в потребителската кошница са се увеличили с 0,5%. Това се дължи най-вече на поскъпването на петрола и здравните услуги през периода от април до юни.

Забавянето на инфлацията дава възможност за нови понижения на основната лихва, която в момента са намира на ниво от 3 на сто. Централната банка на Австралия обаче очаква, че икономиката на страната ще започне постепенно да се възстановява още през втората половина на тази година.

Правителството на Австралия, както и централната банка, очакват инфлацията да остане ниска през тази година поради ограниченото потребление в условията на икономическа криза и поради поевтиняването на енергийните ресурси и хранителните продукти през последната година.

Данните на Австралийското статистическо бюро за инфлацията се оказаха в унисон с пазарните очаквания. След тяхното публикуване австралийската валута поевтиня с близо 0,5% спрямо щатския долар. Към 10:55 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8140 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 19.08.22 г.
fallback