fallback

Водещите индикатори в САЩ подсказват край на кризата през есента

Индексът на водещите индикатори сочи, че икономиката на САЩ може да отчете ръст още през есента на тази година

17:44 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори в САЩ, който прогнозира развитието на щатската икономика през следващите шест месеца, се повиши за трети пореден месец през юни. Това подхрани надеждите на икономистите, че рецесията в САЩ е достигнала своята най-висока точка през март.

Икономическият барометър, който се изчислява от Конферентния борд, се увеличи с 0,7% на месечна база и достигна ниво от 100,9 пункта през юни. Анализаторите очакваха по-слаб месечен ръст от 0,5%, след като през май и април показателят се повиши съответно с 1,3% и 1%.

От началото на тази година индексът на водещите индикатори се е увеличил с 4,1% на годишна база. Това е най-силното повишение от началото на 2006 г. Според Конферентния борд, който е бизнес организация с нестопанска цел, финансовите и жилищните пазари са започнали да се стабилизират.

Общо седем от десетте компонента в състава на индекса се повишават, с изключение на паричното предлагане, поръчките за капиталови стоки и потребителските очаквания. За неговото увеличение най-силно допринасят лихвените спредове, разрешителните за строеж и цените на акциите.

В случай че сегашните положителни трендове се запазят, Конферентният борд очаква икономиката на САЩ да започне да се възстановява през есента на тази година.

Индексът на съвпадащите индикатори, който отразява моментното състояние на икономиката на САЩ, се понижава с 0,2% на месечна база до 100,3 пункта през юни. Той отчете месечен спад от по 0,3% за предишните два месеца.

Щатският долар поскъпна спрямо еврото след данните за по-силното от очакваното повишение на индекса на водещите индикатори. Към 17:25 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при ниво от 1,4214 долара за едно евро спрямо курс от 1,4223 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 06.09.22 г.
fallback