fallback

Производствените цени в Германия с рекорден спад за последните 40 години

Индексът на цените на ниво производител се понижи с 4,6% на годишна база през юни

10:12 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производствените цени в Германия регистрираха най-силното си годишно понижение за последните 40 години през юни, след като разходите за енергия намаляха чувствително през последната година, а потребителското търсене се понижи.

Индексът на цените на ниво производител се понижи с 4,6% в сравнение с нивото си отпреди една година, след спада си от 3,6% на годишна база през май. Данните на Федералния статистически офис разкриха, че това е най-силното понижение от декември 1968 г. досега.

Цената на суровия петрол се срути с повече от 50% спрямо рекордните нива от средата на миналата година, когато тя надхвърли 147 долара за барел. В резултат на това енергията е поевтиняла с 8,4 на сто, а бензинът и горивата за отопление са с 25% и 43% по-евтини.

В сравнение с предишния месец производствените цени са се понижили с 0,1%, след като останаха непроменени през май. Икономистите очакваха месечен ръст от 0,4% и годишен спад от 4,1%.

Миналата седмица стана ясно, че индексът на икономическото доверие в Германия, измерван от изследователския институт ZEW, се е понижил слабо през юли. В същото време износът, както и индустриалното производство, отчетоха силен ръст през май.

Еврото поскъпва с 0,3% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 10:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4143 щатски долара. От началото на месеца единната валута напредва с 1,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 01.09.22 г.
fallback