fallback

САЩ искат Китай по-бързо да премине към свободно плаваща валута

Администрацията на Обама се надява Пекин да предприеме по-бързи стъпки за либерализация на валутния си режим

09:55 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

САЩ искат от Китай по-бързи стъпки за преминаването към валутен режим на свободно плаване на юана, е заявил министърът на търговията Гари Лок, предава Ройтерс.

„Ясно е, че е направен прогрес. Ние просто искаме валутата да се движи свободно“, е казал Лок пред американската търговска камара в Шанхай тази сутрин.

Лок, който през настоящата седмица е в Китай за разговори по отношение на чистата енергия и сътрудничество в областта на търговията, е отказал да коментира какъв е справедливият курс между американския долар и китайския юан.

„Видно е, че всички страни страдат от икономически проблеми. Имаше много голяма правителствена намеса в отделните икономики и в монетарната политика. Това, от което задължително имаме нужда, е да видим по-свободно плаващи валути“, коментира Лок.

Коментарите на Лок идват след решението на американската администрация да не заклеймява Китай като манипулатор на валутния курс въпреки опасенията на Обама в това отношение, изразени по време на предизборната му кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
fallback