fallback

Търсенето на дългосрочни американски книжа намалява

Единствено Китай и Хонконг активизират своите покупки на американски финансови активи през май

17:40 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международното търсене на дългосрочни американски ценни книжа се понижи чувствително през май, след като Русия, Япония и банковите центрове на Карибските острови ограничиха своите инвестиции в американски финансови активи.

Единствено Китай и Хонконг активизират своите покупки през разглеждания месец, предаде Bloomberg.

През май чужденците са закупили американски дългосрочни ценни книжа на стойност с 19,8 млрд. долара по-голяма от закупените от американските граждани чуждестранни финансови активи.

По този начин стойността на нетните дългосрочни капиталови потоци става отрицателна, след като възлезе на 11,5 млрд. долара през април. Чуждестранните инвестиционни потоци са намалели с 66,6 млрд. долара през май в сравнение със спад от 38 млрд. долара за април.

Държавните ценни книжа обикновено играят ролята на убежище по време на икономическа несигурност, но това се промени, след като бюджетният дефицит на САЩ надхвърли 1 трлн. долара и Федералният резерв увеличи силно паричното предлагане.

Рекордната задлъжнялост на американската държава накара много от развиващите се икономики като Китай и Русия, които са нейни основни кредитори, да се опасяват за сигурността на своите инвестиции в активи, които са деноминирани в щатски долари.

Анализаторите очакваха стойността на дългосрочните нетни капиталови потоци да възлезе на 16,7 млрд. долара. Като се добавят и краткосрочните ценни книжа, чуждестранните покупки на американски ценни книжа нарастват с 30,5 млрд. долара.

Китай, който е най-големият чуждестранен кредитор на САЩ, увеличава покупките си на щатски държавни облигации с 38 млрд. долара до общо 801,5 млрд. долара през май. В същото време Япония намалява своите инвестиции с 8,7 млрд. долара до 677,2 млрд. долара.

Щатският долар продължи да поевтинява след данните за дългосрочните капиталови потоци и към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4113 долара спрямо курс от 1,4123 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 05.09.22 г.
fallback