fallback

Рекорден спад на трайно безработните в САЩ

Броят на трайно безработните лица е намалял с рекордните 642 хил. до 6,27 млн. души за седмицата до 4 юли

17:15 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на трайно безработните лица в САЩ е намалял с рекордните 642 хил. до 6,27 млн. души за седмицата до 4 юли спрямо 6,92 млн. за седмицата преди това.

През изминалата седмица броят на американците, които са подали молба за обезщетения при безработица, се е понижил до най-ниското си ниво от януари досега.

Първоначалните молби за помощи при безработица намаляват с 47 хил. до 522 хил. за седмицата до 11 юли спрямо ревизираните нагоре 569 хил. за седемте дни преди това.

Данните на Министерството на труда се оказаха по-добри от очакванията на икономисти молбите да намалеят до 550 хил. спрямо първоначално обявените за предишната седмица 656 хил.

Четириседмичната средна стойност, която изчиства случайните колебания в стойността на показателя, се понижава от 607 000 до 584 500 в рамките на разглежданата седмица.

Първоначалните молби за безработица отразяват как се променя броя на съкратените служители на седмична база. Те са ранен индикатор за тенденциите в пазара на труда и се увеличават тогава, когато заетостта намалява.

Седмичните молби за помощи при безработицата са доста волатилни по това време на годината, когато автомобилните компании освобождават служители, за да подготвят фабриките си за изграждането на нови модели.

Икономисти, интервюирани от Bloomberg, очакват безработицата в САЩ да надхвърли 10% през тази година. Това ще доведе до още по-силен спад в потребителското търсене, което генерира около две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

Все пак, съкращенията може да започнат да намаляват, след като работодателите освободиха над 6,5 млн. служители от началото на икономическата криза през декември 2007 г.

Щатският долар поскъпна след неочаквано добрите данни за новите молби за помощи при безработица. Към 17:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4107 долара спрямо курс от 1,4134 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 20.08.22 г.
fallback