fallback

Валутният резерв на Русия със спад от $8,4 млрд. за седмица

Страната веротно няма да достигне темповете си на растеж от миналата година поне до 2012 година

16:40 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дори и най-оптимистичните прогнози на руското правителство показват, че икономиката на страната няма да стигне темповете на растеж от миналата година преди 2012 г. Причината за това се крие в пресъхването на капиталовите инвестиции в страната, предаде Bloomberg.

Инвестициите вероятно ще намалеят с 14% спрямо пика от 2008 година, като цената на финансирането ще остане висока, гласи доклада на Министерството на икономиката. То очаква брутният вътрешен продукт на Русия да се свие с 8,5% през тази година, след като се повиши с 5,6% през 2008 г.

Отделни данни на Руската централна банка разкриха, че международните валутни резерви на Русия са намалели с 8,4 млрд. долара през изминалата седмица, което е най-силното седмично понижение за последните шест месеца.

Общо 45% от резервите на Русия представляват активи, деноминирани в долари, 44% са еврови активи, 10% са в британски лири и 1% са пада на активите, деноминирани в японски йени.

Силният спад на резервите бе предизвикан от валутните интервенции на Руската централна банка. Тя продаде част от своя резерв, за са подпомогне курса на рублата, която се обезцени през последните месеци, след като домакинствата предпочетоха да обърнат спестяванията си в чужда валута.

Стойността на валутните резерви падна до 400,7 млрд. долара в края на миналата седмица, след като се понижи с 1,4 млрд. долара за 409,1 млрд. долара за седмицата преди това. Валутният резерв на Русия е третия по големина в света след този на Китай и Япония.

Все пак страната е добавила 33 млрд. долара към резервите си в сравнение с рекордно ниската стойност от 376,1 млрд. долара през март. Само на 10 юни централната банка похарчи 2 млрд. долара, за да удържи поевтиняването на местната валута.

Освен това някои банки са преместили своите валутни депозити от сметката си в централната банка към други банки с по-високи лихви. По-рано през тази месец Руската централна банка понижи своите изисквания към активи в чужди валути.

Руската рубла поскъпна с 0,2% спрямо долара до 31,8078 рубли за един долар след новината. Рублата напредваше с 0,8% по-рано през деня. Централната банка на страната понижи основната лихва четири пъти през тази година до 11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 05.09.22 г.
fallback