fallback

Растежът на китайската икономика се ускори до 7,9%

Инвестициите в недвижими имоти скачат с 35,3% на годишна база през второто тримесечие

09:32 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал със 7,9% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Така Китай става първата страна, която успя да преодолее последиците от икономическата рецесия.

Данните, обявени от статистическото бюро в Пекин, надхвърлиха средната прогноза на икономисти, интервюирани от Bloomberg, за ръст на икономиката от 7,6% на годишна база. За първото тримесечие БВП на Китай се увеличи с 6,1%, което е най-слабият ръст за последните близо десет години.

Индустриалното производство отчита ръст от 10,7% на годишна база, което е най-силното повишение за последните девет месеца. Продажбите на дребно се увеличават с 15 на сто за последните 12 месеца. Най-силно обаче се увеличават инвестициите в недвижими имоти – те скачат с 35,3% на годишна база.

Китай играе все по-голяма роля в световната икономика и страните от Г-8 разчитат на страната да се превърне в двигател на икономическия растеж през тази година. През тази седмица пазарната капитализация на фондовата борса в Китай надхвърли тази на борсата в Токио.

По този начин японският пазар на ценни книжа, който бе вторият по големина в света след този в САЩ, отстъпи втората позиция на Китай. До тук се стигна благодарение пакета за стимулиране на китайската икономика, отпуснат от правителството, който е на стойност 4 трлн. юана (585 млрд. долара).

Правителството на Китай има за цел да постигне ръст на икономиката от 8% през тази година. Той е необходим, за да могат да се създават работни места и да се поддържа социалната стабилност в страната.

Китайският юан не реагира на новината и курсът му спрямо долара се запази на ниво от 6,8315 юана за един щатски долар. Вчера стана ясно, че валутните резерви на страната са достигнали рекордно високата стойност от 2,13 трлн. долара, което нарежда Китай на първо място в света.

Китайската икономика успява да се стабилизира след слабия ръст през първото тримесечие, но правителството ще продължи да се придържа към своята либерална парична политика и проактивна фискална позиция, се посочва в съобщението на статистическото бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 28.08.22 г.
fallback