fallback

Месечната инфлация в САЩ надвиши очакванията

На годишна база цените обаче са отбелязали най-силен спад за последните 59 години

16:51 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на потребителските стоки в САЩ се повишиха по-силно от очакваното през юни, главно поради поскъпването на енергийните ресурси през последния месец.

Индексът на потребителските цени се повишава с 0,7% на месечна база, което е най-силният му ръст от юли 2008 г. досега, показват данните на Бюрото за трудова статистика.

Икономистите очакваха потребителските цени да отчетат по-малък месечен ръст от 0,6%, след като се повишиха с 0,1% на месечна база през май.

Енергията поскъпва с над 7% в рамките на месеца, като само цената на бензина е скочила със 17%. Цените на хранителните продукти остават непроменени, след като се понижиха с 0,2% през май.

В сравнение със същия месец на миналата година цените на потребителските стоки са намалели с 1,4 на сто. Това е най-силният годишен спад на цените от 1950 г. досега. Дефлацията възлезе на 1,3% през май.

По-рано днес стана ясно, че потребителските цени в еврозоната са намалели с 0,1% на годишна база през юни. Това е първият отрицателен ръст на потребителските цени, откакто статистиката започва да се води от Евростат.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на хранителните продукти и енергията, се увеличава с 0,2% за месеца, след като се повиши с 0,1% през май. Той е нараснал с 1,7% на годишна база.

Отделни данни на регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк разкриха, че индексът на бизнес активността в региона се е повишил много по-силно от очакваното през юли. Показателят възлиза на -0,6 пункта спрямо -9,4 пункта за месеца преди това.

Стойността му се оказа най-високата за последната година и много над очакваните от анализаторите -5,3 пункта. Все пак индексът остава в песимистичната зона под 0 пункта, което означава, че по-голямата част от местните производители оценяват негативно икономическата обстановка.

Щатският долар поевтинява с повече от 0,8% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 16:40 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при ниво от 1,4081 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:31 | 07.09.22 г.
fallback