fallback

Рекорден ръст на безработните във Великобритания

Броят на безработните лица се повишава с рекордните 281 хил. души до 2,38 млн. души за трите месеца до май

12:54 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата във Великобритания се увеличи до 7,6% през май , което е най-високото ниво за последните четиринадесет години. Броят на безработните лица се повиши с рекордните 281 хил. души до 2,38 млн. души за трите месеца до май.

Данните на националния статистически офис в страната се оказаха доста по-лоши от прогнозите на икономистите, които очакваха равнището на безработица да се повиши от 7,2% за април до 7,4% от работната сила през май.

Безработицата в САЩ и еврозоната се повиши до 9,5%, а тази в Япония достигна 5,2%. Според социалния министър в оставка Емилия Масларова безработицата в България възлиза на 7,29% от работната сила през юни.

Броят на британците, които са подали молба за помощи при безработица, нараства с 23800 през юни и достига 1,56 млн. души. Това е близо два пъти по-малко увеличение в рамките на месеца, отколкото анализаторите прогнозираха.

Местните компании започнаха да съкращават работни места в стремежа си да ограничат своите разходите и да се адаптират към влошените икономически условия. Икономистите очакват, че безработицата ще продължи да нараства до края на тази година.

Средните месечни доходи се увеличават с 2,3% на годишна база за периода март – май в сравнение с годишен ръст от 0,9% за периода февруари – април. След като се изключат премиите и бонусите, цената на труда се повишава с 2,6% на годишна база.

Миналата седмица Английската централна банка реши да не променя основната лихва, както и параметрите на програмата за изкупуване на финансови активни на стойност 125 млрд. паунда. Тя ще прегледа обхвата на програмата през август и ще съобрази решението си с най-новите прогнози за инфлацията.

Инфлацията в страната се понижи до 1,8% през юни, а годишната дефлация на ниво производител се ускори до 11%. Когато производителите плащат по-малко за своите стоки, те прехвърлят по-ниските разходи върху потребителите чрез намаляване на цените.

Британската лира поевтиня спрямо долара след лошите данни за силния ръст на безработицата, но постепенно възстанови своите позиции. Към 12:45 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6366 долара спрямо курс от 1,6354 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 19.08.22 г.
fallback