fallback

ЯЦБ оряза икономическата си прогноза и остави лихвата на 0,1%

Централната банка на Япония удължи периода на действие на програмата за кредитиране на банките до края на тази година

10:54 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Япония коригира надолу своята прогноза за развитието на японската икономика. Нейното ръководство реши да удължи периода на действие на програмата за отпускане на спешни кредити на банките и за изкупуване на корпоративен дълг от тях.

Централната банка очаквано реши да запази основната лихва в страната на ниво от 0,1 на сто. Банката остава предпазлива относно перспективите пред икономиката въпреки подобрението на износа и промишлената продукция през последните месеци.

Председателят на банката Масааки Ширакава заяви, че очаква икономиката на страната да се свие с рекордните 3,4% праз тази фискална година, което е повече от 3,1-процентния спад, прогнозиран преди три месеца.

Втората по големина икономика в света може да отчете ръст от 1% за фискалната година от април 2010 до април 2011 г.

Мерките на централната банка за отпускане на неограничени заеми на банките ще останат в сила до 31 декември тази година. Досегашният краен срок на действие на програмата бе 30 септември, предаде Bloomberg.

Политическата нестабилност в навечерието на парламентарните избори в страната също може да окаже негативно влияние върху икономиката. Премиерът на Япония Таро Асо насрочи тази седмица изборите за 30 август.

Либералнодемократичната партия на Таро Асо изостава от опозиционната демократична партия, сочат резултатите от предварителните социологически проучвания. Демократичната партия на Япония, която никога не е управлявала страната, печели 30,1% от подкрепата на анкетираните избиратели спрямо 24,8 на сто за Либералнодемократичната партия.

Японската йена поскъпва съвсем леко спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:45 ч. българско време един долар се разменя срещу 93,39 японски йени. През последния месец йената е поскъпнала с повече от 5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 11.09.22 г.
fallback