fallback

Бизнес запасите в САЩ се понижиха за девети пореден месец

Складовите запаси на фабриките, търговците на едро и дребно, са намалели с 1% на месечна база през май

17:53 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Складовите запаси на фабриките, търговците на едро и веригите за търговия на дребно в САЩ се понижиха за девети пореден месец, като отчетоха рязък спад през май. 

Индексът, който следи стойността на бизнес запасите, се понижи с 1% на месечна база през май. Пазарните анализатори очакваха малко по-слабо понижение в рамките на 0,9 на сто, след като през април показателят се понижи с 1,3 на сто.

Данните на бюрото за статистически изследвания разкриват, че най-силно намаляват запасите на търговците на дребно – с цели 1,6% на месечна база. В сравнение със същия месец на миналата година бизнес запасите са намалели с 8 на сто.

Общите продажби на фабриките, веригите за търговия на дребно и на едро са намалели с 0,1% на месечна и със 17,8% на годишна база. По този начин съотношението между стойността на складовите запаси и тази на продажбите се понижи до 1,42 месеца, т.е. за толкова време складовите запаси ще се изчерпат при сегашните темпове на продажба. Преди една година съотношението е било 1,27 месеца.

Отделно проучване на изследователската агенция TIPP и финансовия ежедневник Investor's Business Daily показаха, че песимизмът отново се завръща сред американските домакинства през юли.

Индексът на потребителското доверие се понижава до 46,3 пункта през юли спрямо 50,8 пункта за месеца преди това. По този начин стойността на показателя се завърна в песимистичната зона под 50 пункта, която сочи влошаване на очакванията.

Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 души и следи тяхната оценка за текущите икономически условия, очакванията им за следващите шест месеца, както и доверието им в икономическата политика на правителството.

Данните не оказаха силно влияние върху валутната търговия и към 17:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3973 щатски долара. От началото на деня щатската валута поскъпва съвсем леко спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
fallback