fallback

Продажбите на дребно в САЩ с най-силен ръст от пет месеца

Продажбите на нови автомобили се увеличават с над 3,7% в рамките на месец юни

16:56 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в САЩ се повишиха за втори пореден месец през юни, като отчетоха най-силния си месечен ръст от януари досега. Продажбите на автомобили и бензин успяват да компенсират спадовете в повечето категории, включени в индикатора.

Индексът, който следи приходите на веригите за търговия на дребно, се повиши с 0,6% на месечна база през юни. Икономистите очакваха той да повтори своя месечен ръст от 0,5%, отчетен през май.

Данните на Бюрото за статистически изследвания разкриха, че продажбите на нови автомобили скачат с 3,7% на месечна база, въпреки че те не са стока първа необходимост.

След като се изключат покупките на автомобили, продажбите на дребно се увеличават с 0,3% на месечна база. Това не оправда очакванията на анализаторите за месечен ръст от 0,5%.

Стойността на продажбите на дребно е намаляла с общо 9% за последните 12 месеца до юни. През второто тримесечие на годината те отчитат спад от 9,6% на годишна база.

Отделни данни на Бюрото за трудова статистика показаха, че производствената инфлация в страната се повишава по-силно от очакваното през юни.

Индексът на цените на ниво производител скача с 1,8% на месечна база през юни, след като се повиши с 0,2% през май. Икономистите очакваха два пъти по-слаб месечен ръст от 0,9 на сто. Цените на ниво производител все пак остават с 4,6% под нивото си отпреди една година.

Основният индекс на производствените цени се повиши с 0,3% в сравнение с май, когато се увеличи с 0,4%. Този показател изключва влиянието на цените на хранителните продукти и енергийните ресурси.

Щатският долар поскъпна за кратко срещу еврото след данните за по-силния от очакваното ръст на продажбите на дребно и на производствената инфлация. Към 16:45 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,3974 долара за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 08.08.22 г.
fallback