fallback

Инфлацията във Великобритания падна до 1,8%

Индексът на цените на дребно, който е друг важен измерител на инфлацията, се понижи с 1,6% на годишна база

13:07 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация във Великобритания продължи да намалява, в резултат на което индексът на потребителските цени падна до 1,8% през юни спрямо 2,2% за месеца преди това.

За първи път от септември 2007 г. инфлацията в страната пада под заложеното от Английската централна банка таргет ниво от 2%. Данните на Бюрото за национална статистика във Великобритания съвпаднаха с пазарните очаквания.

Цените на хранителните продукти, както и на стоките за дома, намаляват по-силно от очакваното. Английската централна банка очаква, че инфлацията може да намалее до 1% през тази година и няма да се повиши до 2% преди 2011 г.

Индексът на цените на дребно, който е друг важен измерител на инфлацията, се понижи с 1,6% на годишна база. Това е най-силният годишен спад на показателя, откакто статистиката за него започва да се води през 1948 г.

В сравнение с предишния месец индексът на потребителските цени, както и индексът на цените на дребно, се увеличават с 0,3%. Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на храната и енергийните ресурси, отчита годишен ръст от 1,6 на сто.

По-рано днес стана ясно, че продажбите на веригите за търговия на дребно са се увеличили през юни, главно благодарение на ранното лятно затопляне на времето през месеца.

От друга страна, брокерите на недвижими имоти в страната вече очакват повишение на цените на жилищата през следващите три месеца.

Британската лира поскъпна след данните за намаляващата инфлация. Към 12:50 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6310 щатски долара. За последните три месеца британската валута е поскъпнала с близо 8,5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 04.09.22 г.
fallback