fallback

Бизнес доверието в Австралия се върна на нивата отпреди кризата

Индексът на бизнес доверието стигна през юни най-високата си стойност от декември 2007 г.

11:36 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на бизнес доверието в Австралия се повиши силно през юни, в резултат на което стойността му е вече положителна. Тя възлиза на 4 пункта за юни спрямо -2 пункта за месеца преди това. Това е най-високата стойност на показателя от декември 2007 г. досега.

Когато стойността му е над нула, това означава, че икономическите условия ще се подобряват според местните компании и те очакват, че търсенето на стоки и услуги ще се засили. Индексът, който следи тяхната оценка за текущите условия, се повишава силно от -14 пункта за май до -2 пункта за юни.

Всички компоненти в състава на индекса се повишават, начело с оценката за пазара на труда, която нараства с 18 пункта до -7 пункта през юни. Това е най-силното увеличение в рамките на един месец, откакто статистиката започва да се води, предаде Bloomberg.

Според експертите на Австралийската национална банка (NAB), която изчислява и двата индекса, свиването на австралийската икономика може да се окаже по-слабо от очакваното. Продажбите на дребно се повишиха с 1% през май, а стойността на новоотпуснатите ипотечни заеми скочи с 2,2% на месечна база през същия месец.

Индексът на потребителското доверие също се повиши силно през юли, след като финансовите стимули на държавата засилиха очакванията на домакинствата, че страната няма да бъде така силно засегната от икономическата криза.

Все пак, въпреки че бизнес доверието продължава да се възстановява, устойчивото развитие на икономиката зависи силно от търсенето на стоки и услуги. Нарастването на безработицата, която стигна 5,8% от работната сила през юни, ще бъде основната пречка за съживяването на икономиката, прогнозират икономистите на NAB.

Централната банка на Австралия понижи основната лихва до 3% и я остави на това ниво през юли, в стремежа си да поддържа цените на кредита, жилищата и строителството ниски. Председателят на банката Уейн Суон предупреди, че кризата в световен мащаб ще продължи да спира развитието на австралийската икономика.

Добрите данни за бизнес доверието доведоха до поскъпване на австралийския долар. Той напредва с повече от 6% спрямо щатския долар и към 11:20 ч. българско време двойката AUD/USD се котира при ниво от 0,7875 щатски долара за един австралийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 07.09.22 г.
fallback